Feestelijke opening

//Feestelijke opening

Feestelijke opening

Brouwerij Egmond officieel van start
17 februari, 11.30 uur. Abt Gerard Mathijsen zegent het brouwhuis en de gistingstanks met het heilige water uit de Adelbertusbron.
Hij klimt samen met burgemeester Hetty Hafkamp naar het bordes waar brouwmeester Albert Hoffmann de maischketel opent. De abt giet het heilige water in de ketel en de burgemeester doet er een extra gift hop bij.
Dan slaan zij beiden op de rode knop en klinkt het aanzwellende geluid van machines, dat langzaam over gaat in de Egmont Ouverture van Beethoven. De stem van graaf Lamoraal van Egmond buldert door de brouwerij: ‘vaarwel prins zonder land’. Dan verschijnt het antwoord van Willem van Oranje op de wand: ‘vaarwel graaf zonder hoofd’.

De opening van de brouwerij is een feit en het eerste bier dat wordt gebrouwen wordt opgehangen aan graaf Lamoraal van Egmont ter herinnering aan het feit dat hij 450 jaar geleden werd onthoofd op de Grote Markt in Brussel. Het bier krijgt de naam ‘Vaarwel graaf zonder hoofd’, zal een dieprode kleur krijgen en een bittere nasnaak. Op de kroonkurk komt de kop van Lamoraal en je krijgt er een flesopener bij met dezelfde tekst ‘Vaarwel graaf zonder hoofd’. Bij elk flesje dat geopend wordt beleven we weer de onthoofding van Lamoraal. Op 5 juni is het precies 450 jaar geleden dat Lamoraal werd onthoofd, dan verschijnt het bier in de horeca en de winkels, alleen in de Egmonden.

2018-05-29T15:27:29+00:005 juli 2017|Nieuws|2 Reacties

2 reacties

  1. Jan Schroder 6 december 2017 om 11:23 - Antwoorden

    Geweldig! Ben al jaren liefhebber van jullie bier en dan nu gebrouwen nabij de Abdij. Woon om de hoek, dus in januari maar eens kijken en proeven.

  2. Elzo Stubbe 2 februari 2018 om 21:05 - Antwoorden

    Albert,

    Vandaag kwam de tripel, de blonde en het witbier tegen in de D***markt. Heb de tripel meegenomen en zit nu samen te genieten van de verfijnde frisse smaak van deze stevige tripel.
    Heerlijk biertje. Deze gaan we vaker halen.

Geef een reactie