Brouwerij Egmond

Brouwerij Egmond

De brouwerij bestaat uit een brouwhuis met twee ketels van 20 hl. Een maisch annex kookketel en een klaringskuip met een geïntegreerde whirlpool om de hop uit de wort te filteren. Het geheel wordt verwarmd d.m.v. stoom uit een stoomgenerator.
De benodigde mout voor de bierbereiding wordt geplet in een twee walsen schrootmolen. Na het koken wordt de wort afgekoeld via een platenkoeler tot 18┬░C en via een beluchtings annex giststation met lucht verrijkt en van de juiste hoeveelheid gist voorzien. De wort wordt vergist in 6 cylinderconische gist-lager tanks, alwaar de wort in 1 week zal vergisten en het jonge bier 3 tot 6 weken zal rijpen.

Het bier wordt ongefilterd afgevuld in flessen en fusten, waarna het een week lang kan nagisten in een warme kamer. Verder bestaat de brouwerij uit een warmwatertank en een c.i.p. installatie voor de reiniging van het brouwhuis, gist-lager tanks, leidingen en de afvulmachine. De brouwerij heeft de beschikking over een laboratorium voor kwaliteitscontrole en micro-biologisch onderzoek m.b.t. de houdbaarheid. Tevens worden hier de benodigde giststammen bewaard en opgekweekt voor de vergisting van de diverse biersoorten.

Uiteraard wordt de hele productie uitgevoerd volgens de laatste duurzaamheidsprincipes. Het bier wordt gebrouwen in licentie met de abdij van Egmond, is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis en samengesteld uit biologisch geteelde granen en kruiden, die zo veel mogelijk in de omgeving worden geteeld. De brouwerij werkt o.a. met mensen uit de zorg en biedt leerplekken. Als dat het laatste wonder van Adelbert niet is!

Tijdens een rondleiding vertellen we u alles over het productieproces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *